Wedstrijdverslag: Meppel Cityrun 4 mijl | Stefanie Jansen
23 september, 2016

saucony guide 9

Vorige week zondag liep ik samen met een aantal collega’s de Meppel Cityrun. 4 mijl door het gezellige centrum van Meppel. Gelukkig was het net die dag  wat minder warm dan de rest van de Nederlandse Indian Summer. In plaats van zon en bijna 30 graden was het met 22 graden en bewolking een stuk aangenamer -maar nog warm genoeg- om midden op de dag een wedstrijd hard te lopen.

4 mijl

Oftewel 6,4 kilometer. Best een lastige afstand, vind ik. Hoe hard kan ik die afstand lopen? Onlangs een 5 km wedstrijdje gelopen in 24:18. Maar die 1,4 km extra is best veel op dat wedstrijdtempo. Niet te snel, maar zeker niet te langzaam starten dus, om een goede tijd neer te zetten. Ik was extra gemotiveerd, want de Berkumloop die week ervoor liep op een fiasco uit (totaal niks voor mij, maar ik ben uitgestapt vanwege de hitte). Ik deed voor de derde keer mee aan de Cityrun. In 2013 liep ik 32.52. Vorig jaar liep ik 37 nogwat – net weer het hardlopen opbouwend, niet mijn beste prestatie. Ruimte voor verbetering!

Eerste helft

Mijn doel was onder de 32 minuten. Dat betekende 4:59 km/min (12 km/u). Omdat ik in het businessteam zat van mijn werk, kon ik vooraan starten. Ik haakte aan bij een collega, de eerste 1,5 kilometer gingen we samen op. Ik merkte dat ik iets harder kon, dus ik ging hem voorbij. Kilometer 1 liep ik in 4:44 minuten. Oei, dat hou ik vast niet de hele wedstrijd vol. Kilometer 2 werd wat zwaarder en mijn tempo zakte wat terug. Toch ging het redelijk snel voorbij. Er stond veel publiek langs het parcours. Ik was gefocust en had mijn eigen muziek op, als ik het zwaar kreeg gaf een lekkere beat net dat beetje motivatie wat ik nodig had. Na 2,5 kilometer haalde een andere collega mij in.

Tweede helft

In een rustig duurlooptempo loop ik fluitend meer dan 10 kilometer, maar op wedstrijdtempo lijkt 3 kilometer al een eeuwigheid. Het parcours bevatte veel bochten, wisselende wegen en klinkers. Her en der probeerde ik zo strak mogelijk door de bochten te gaan (lees: het parcours afsnijden over gras en stoepen). Ik zag overigens alleen maar mannen voor me. Het laatste deel van de wedstrijd zag ik volgens mij 3 vrouwen. Dat gaf ook een boost: volhouden. Kilometer 3 en 4 liep ik rond de 5 min/km, redelijk constant. Toen ik de vijf kilometer (in 24:48) passeerde probeerde ik wat te versnellen. Veel zat er niet meer in, dat merkte ik ook aan mijn tempo dat verder terugzakte. Die laatste kilometer(s) denk ik altijd aan mijn intervaltrainingen: nog maar 1 kilometer. De laatste 400 meter zette ik nog wel een versnelling in. Gaan met die banaan. Door de Hoofdstraat in Meppel en schreeuwend publiek dat je aanmoedigt. Het bord dat aangaf dat de finish naar links is gaf net dat extra zetje: je bent er bijna! Dan loop je die bocht om, en is die verrekte finishboog toch wat verder dan je dacht. Ik kwam dichterbij en zag 31:40 op de teller staan. Rennen! Ik zette de eindsprint in, ik moest en zou onder de 32 binnenkomen. Bruto dan, netto ging ik dat wel halen. Ik klokte op 31:43. Yes! Doel behaald en had ook niets meer over. Lekker gevoel! En dat terwijl het nog best warm was.

img_0394

Nog 2 weken tot de halve

Deze wedstrijd deed ik ‘even tussendoor’. Ik ben namelijk weer in training voor een halve marathon: de Reest halve marathon in Meppel op 8 oktober. Die al over 2 weken is. Slik. De afgelopen week was het wat passen en meten in de agenda. Ik stond vorige week een keer voor 6:00 uur ’s ochtends buiten voor een 5 kilometerrun. Vrijdagavond liep ik rond de stad een duurloop van 18 kilometer. De routes zijn wat beperkter nu het ’s avonds weer zo vroeg donker is. Ik loop dan niet zo graag in m’n eentje op verlaten landweggetjes, laat staan dat ik geen hand voor ogen zie. Dit weekend nog een laatste lange duurloop en wat intervaltrainingen. Hopelijk is dat voldoende om op 8 oktober een goede tijd neer te zetten en natuurlijk lekker te lopen. Mijn doel is in ieder geval mijn tijd van de Zwolse halve marathon verbeteren (1:56:03). Wat mij betreft mag de temperatuur de komende weken wel wat dalen. Als ik mijn doel heb gehaald, ga ik voor een snelle 10 km. Dat wil zeggen: sneller dan 49:06. Die tijd staat nu al 3 jaar, tijd om dat PR te laten sneuvelen. Eerst maar eens die halve marathon lopen. Wordt vervolgd!

vroege-run