Recept: bananenkruidkoek met vijgen | Stefanie Jansen
11 februari, 2016

Bananenkruidkoek met vijgen

Sinds een aantal jaren maak ik bijna wekelijks mijn bananenbrood om op het werk of thuis op te eten als tussendoortje. Ik vind het heerlijk! Geen kant-en-klare repen waar veel suiker in zit, maar een gezond en vullend -en heel lekker- tussendoortje. Inmiddels doe ik dit zonder recept te volgen en probeer ik vaak dingen uit. Zo heb ik zelf een mix bedacht tussen mijn gebruikelijke bananenbrood en de gezonde haverontbijtkoek van Chickslovefood (ook een aanrader overigens) : een zelfbedachte bananenkruidkoek met babyvijgen. En dit probeersel pakte nog goed uit ook. Hou je van bananenbrood en/of kruidkoek? Aan de slag!

Wat heb je nodig?

 • 200 gram speltmeel
 • 200 gram havermout
 • 2 (rijpe) bananen
 • 2 eieren
 • schaaltje vol met in stukjes gesneden (baby)vijgen en rozijnen. (De babyvijgen haal ik bij de notenkraam op de markt. Ze zijn wat zachter van smaak.)
 • scheutje amandelmelk
 • scheutje ahornsiroop (een eetlepel honing kan ook)
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • Snufje zout
 • kokosolie om je cakeblik mee in te vetten

Zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Vet een cakeblik in met kokosolie.
 • Doe de droge ingredienten bij elkaar in een kom: het speltmeel, de havermout (eerst tot meel malen met een staafmixer of keukenmachine), koekkruiden, kaneel, bakpoeder en zout  en meng dit door elkaar.
 • Doe de ‘natte’ ingrediënten in een aparte kom: de bananen, eieren, amandelmelk en ahornsiroop. Zorg dat je de bananen hebt gepureerd met de staafmixer of keukenmachine. Gewoon prakken kan ook natuurlijk.
 • Voeg de mengsels bij elkaar en roer dit door elkaar tot een glad beslag.
 • Spatel tenslotte de stukjes vijgen en rozijnen erdoor en schep het mengsel in je cakevorm.
 • Zet je bananenkruidkoek-in-wording zo’n 60 minuten in de oven. Ik test altijd met een satéprikker of mijn baksel goed gaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt is dat het geval. Zo niet, dan nog een paar minuutjes in de oven.
 • Even laten afkoelen en smullen maar!

mix tussen bananenbrood en kruidkoek

 

Je kunt natuurlijk in een dag die hele kruidkoek opeten, want lekker is ie! Maar dat doe ik niet, ik laat de cake altijd afkoelen op een snijplank, snijd hem in plakjes die ik verpak in vershoudfolie. En de lading gezonde plakken gaat de diepvries in. Ik haal er meestal zo’n 12 a 14 plakken uit. ’s Ochtends voor ik de deur uit ga haal ik dan een plak uit de diepvries en eet ik op mijn werk als tussendoortje op. Heerlijk!


  1 reactie on “Recept: bananenkruidkoek met vijgen”

  Laura

  11 februari 2016

  Ziet er heerlijk uit! Zodra ik weer een oven heb staat deze bovenaan mijn lijstje om te maken. Daarvoor kom ik wel even bij jou proeven! ?