Project poppenhuis opknappen | Stefanie Jansen
27 januari, 2016

Poppenhuis Lundby

Aan mijn creativiteit is de laatste tijd niets aan te merken. Ik barst van de ideeën. Zo wilde ik ook graag voor dochterlief een poppenhuis opknappen. Na een tijdje nauwlettend Marktplaats in de gaten houden, kwam er een pareltje voorbij redelijk in de buurt. Voor een prikkie! Inclusief meubeltjes.

Lundby Gothenburg
Man en dochter gingen op pad om het huis op te halen. Voor de waarschijnlijk weinige kenners onder ons: het is een Lundby poppenhuis: de Lundby Gothenburg uit de jaren 70. Die jaren 70 uitstraling was overigens ook niet verkeerd. Liv speelde er meteen heel fanatiek mee. Maar het vintage huis moest het toch afleggen tegen de klusplannen van mama. Ik had al meerdere droomhuizen voorbij zien komen. Aan de slag!

Poppenhuis gestript
Allereerst heb ik het hele huis leeggetrokken. Behang van de muren, gordijnen eraf gehaald, het mooie blokjeszeil van de vloer, de okergele badkamermeubels weg. Vervolgens heb ik het huis in de grondverf gezet. Zowel de buitenkant als binnenkant heb ik wit gemaakt. De kozijnen, houten omlijsting en het dak daarna in hoogglans wit.

De inrichting
Ik mocht aan het leukste deel beginnen: de inrichting! Ik had uiteraard al nagedacht over welk behang waar moest komen. Ik had via Instagram van iemand wat leuke behangetjes ontvangen en zelf op internet Ferm Living behang in miniatuur gevonden. Kamer voor kamer heb ik het huis afgewerkt. Het behang met ramen en/of deuren was nog wel een precies werkje. Op de vloer ligt witte matte plakfolie van Karwei. Het was allemaal passen en meten, maar het resultaat mag er zijn (op een kleine misser na omdat het ‘behang’ niet groot genoeg was. Dat ziet alleen een oplettende kijker. Het speelplezier is er niet minder om ;-). De badkamermuren heb ik zelf voorzien van een tegelmuur door lijnen te tekenen.  De metamorfose viel overigens in de smaak. “Wat een mooie muren, mama! Hee, de badkamermuur is hetzelfde als het zwembad! Dat heb je mooi gemaakt mama.” Toch eer van mijn werk.

Poppenhuis Lundby opknappen

 

poppenhuis Lundby Finishing touch
Ik heb online nog wat leuke vloerkleden en posters gevonden  om het af te maken. Een mini-tipi mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Heel gemakkelijk te maken met wat steviger papier en 4 lange satéprikkers. Het sjabloon vond ik hier.  Wat een leuke klus, zo’n poppenhuis stylen. Mama vond het bijna nog leuker dan dochter ;-)

De poppen die erin spelen zijn Duplopoppetjes. Die passen in het bed en kunnen zitten. Het gezin heeft zelfs een hond. Op naar veel speelplezier!

Zelf aan de slag?
Ook een poppenhuis opknappen? Tips qua benodigdheden:

 1. Plakfolie voor de vloeren (bouwmarkt of Action)
 2. Verf (action). Je kunt prima restjes gebruiken, ook voor de muren.
 3. Liniaal
 4. Stanleymes
 5. Goede en stevige lijm.
 6. Behangetjes, via www.studiostylliz.nl. En hier een ander voorbeeld.
 7. Aankleding: bijvoorbeeld posters en vloerkleden via Pinterest.

Veel succes!IMG_7831

PS: Nog een foto van het poppenhuis in jaren 70 stijl om het verschil te zien:

image


  27 reacties on “Project poppenhuis opknappen”


  10 februari 2016

  Waauw! Echt prachtig! Die mini tipi en postertjes zijn echt super!

  Stefanie

  10 februari 2016

  Dankjewel!


  marion van den berg

  15 februari 2016

  Top ziet dat er uit. Vooral zo doorgaan

  Stefanie

  2 maart 2016

  Dankje!  1 maart 2016

  Wow, wat een pracht poppenhuis heb je gemaakt! Ik kom hier toevallig op je blog terecht, omdat ik zocht op wat inspiratie om het poppenhuis voor mijn dochters op te knappen; tadaa! Leuk blog heb je!

  Stefanie

  2 maart 2016

  Dankjewel! Wat leuk dat je op mijn blog terecht kwam. Succes met het poppenhuis voor je dochters!


  Liselore

  16 mei 2016

  Zo mooi gedaan! Vraagje; hangt er aan je poppenhuis ook plastic of is het volledig in hout? Zo ja; met wat heb je de plastic geverfd?

  Groetjes

  Stefanie

  18 mei 2016

  Dankjewel Liselore! Het dak en de omlijsting is van hout. Op de zijkanten zat behang en heb ik gewoon overheen geverfd. Jij hebt ook een poppenhuis begrijp ik? Misschien overspuiten of verven met speciale verf? Succes!


  Lali

  18 mei 2016

  Echt prachtig! Ik ben aan een gelijkaardig project bezig, ook een Lundby ???? Heb je tips voor het behangpapier? Hoe begin je daar het best aan om het te plakken en zo?

  Stefanie

  18 mei 2016

  Dankjewel! Links voor behangetjes vind je terug in het bericht, de printjes die ik heb gebruikt zijn nu ook te downloaden: http://www.studiostylliz.nl/gratis-leuks/. Oude restjes behang kan ook natuurlijk. Ik ben gewoon aan de slag gegaan. Ik heb de kamers exact uitgemeten en uitgesneden op het papier – ook de ramen en deuren, en met goede lijm (maar niet teveel) op de muur geplakt. Succes!


  Marjon

  20 mei 2016

  Ik ben erg benieuwd waar dat superleuke speelkleed en de poster van is! Die moet ik hebben!!! :-)

  Stefanie

  23 mei 2016

  Dat kleed heb ik van internet geplukt en in een Wordbestandje geplakt. Even Googelen op ‘adventure kleed Oyoy’, dan vind je ‘m wel. En poster hetzelfde. Succes!


  Liselore

  23 mei 2016

  En kon je gemakkelijk het papier van de muren krijgen? Ik heb idd ook een poppenhuis dat ik wil opfrissen, maar ik ben heel bang om het te verknoeien :)

  Groetjes

  Stefanie

  25 mei 2016

  Dat ging redelijk makkelijk. Sommige witte delen heb ik laten zitten en overheen geschilderd. Succes!  6 juli 2016

  Ik was op zoek naar behang voor mijn lundby poppenhuis en kwam hier (gelukkig) terecht. Wat een mooi poppenhuis. Ik wil iets vergelijkbaars gaan doen maar ik vroeg me een aantal dingen af voor het behangen. Heb je het behang op gewoon papier uitgeprint of gebruik je daar een speciaal soort papier voor? En hoe heb je die muur waar die trap voor staat behangen? Heb je de trap er dan eerst uitgehaald, heb je het in twee delen gedaan of gewoon achterlangs geschoven?

  Stefanie

  11 juli 2016

  Hoi Laura,
  Dankje en sorry voor de late reactie. Ik heb het behang inderdaad op wat groter formaat (A3) laten printen, op iets steviger papier. De trap zat in het poppenhuis los, dus daar had ik geen last van. Misschien kun je de trap eruit halen of het in twee delen doen? Succes met je poppenhuis!


  Laura

  12 juli 2016

  Bedankt voor je bericht! Ik ga het gewoon maar eens proberen. Ik loop het steeds een beetje uit te stellen omdat ik verwacht dat het een hels klusje wordt ????. Ik ga het zien.


  Elly

  3 augustus 2016

  Hoi Stefanie, met wat voor lijm kun je het best het behangpapier plakken? Ik moet eerst het oude behang er nog netjes af zien te krijgen. Er zit nu een soort plakplastic op vloer en muren…

  Stefanie

  8 augustus 2016

  Hoi Elly, Ik heb gewone lijm gebruikt. Dat werkte prima, maar ik had dan ook niet echt behang, maar wat dikker papier. Voor behang zou ik zeggen behanglijm. Nog een beste klus he ;-) Maar dan heb je ook wat. Succes met je poppenhuis!


  carien van den berg -spruijt

  19 februari 2017

  Hi, prachtig resultaat! Doe je ook in opdracht poppenhuizen opknappen? Ik heb mijn oude voor mijn dochter staan en die kan echt een restyling gebruiken. Hoor graag! Gr. Carien  22 mei 2017

  Dit komt supergoed van pas! Ik ga eentje van IKEA nu omtoveren tot hopelijk iets moois.


  Anja Veldhuizen

  24 juli 2017

  Hey collega kom ik jou zomaar tegen op zoek naar een poppenhuis voor Naomi wat leuk gedaan!


  Nathalie

  6 oktober 2017

  Hallo! Wat een ontzettend mooi poppenhuis! Was op internet aan het zoeken naar ideeën om samen met mijn opa een poppenhuis te maken voor mijn dochter. Daarom deze vraag: zou ik de exacte maten van dit poppenhuis mogen weten. Alvast bedanet.
  Vriendelijke groet nathalie


  kim

  16 januari 2018

  hoi hoi ik heb ook een oud houten poppenhuis. eerst in grondverf gezet nu 1 laag witte verf maar nu wordt de witte verf wat donkerder is dat wel goed? moet je niet eerst schuren? bedankt en wat super gaaf zeg!!!!

  Stefanie

  18 januari 2018

  Hoi Kim, licht opschuren en ontvetten kan wel helpen denk ik. Ik ben geen expert op dat gebied ;-) Of nog een extra laag. Succes, het wordt vast mooi!  10 mei 2018

  Hoi Stefanie,

  Wat ontzettend leuk geworden zeg! Heb gisteren zelf een poppenhuis gescoord bij de kringloop. Was aan het rondkijken op internet voor inspiratie. Zo tof jouw werk!


  Nancy

  10 februari 2020

  Wat een leuk poppenhuis.
  Ik heb precies dezelfde nog van vroeger staan alleen dan gespiegeld.
  Mij zoontje van 11 wil hem al jaren gaan opknappen en gisteren heb ik het huis aan hem gegeven.
  Nu ben ik met hem aan het zoeken op internet voor ideeën en kwamen we jou tegen.
  Wat een inspiratie heb je hem gegeven. Hij wil gelijk straks uit school gaan beginnen.
  Bedankt voor het delen van je informatie.
  Groetjes Nancy