Nieuwe hobby: Handlettering | Stefanie Jansen
17 november, 2016

handlettering-quoteIk heb weer een nieuwe hobby. Al vaker keek ik vol bewondering naar mooie krijttekeningen, prachtige handlettering quotes. Dat wilde ik ook kunnen! Ik maakte al wel eens wat quotes na op het krijtbord, sinds een paar weken heb ik het aardig zelf onder de knie. Vroeger tekende ik al heel graag. Tijdens de wiskundeles poppetjes (vandaar die slechte cijfers..), of letters in allerlei varianten. Niet zo gek dus, dat ik hier warm voor loop. Toen ik het boek ‘Handlettering doe je zo’ tegenkwam stond dat meteen met stip op nummer 1 op mijn wishlist.

Handlettering doe je zo
Inmiddels heb ik het boek al een tijdje in mijn bezit. Onder het mom meteen goed beginnen schafte ik daarbij verschillende pennen, papier en inkt aan bij een goede kantoorwinkel.
Wat vind ik van het boek? Heel inspirerend en leuk. Dit boek nodigt uit om meteen pen en papier erbij te pakken, wat ik dus ook heb gedaan. Er staan voorbeelden van banners in, verschillende lettertypes in het hele alfabet, zodat je goede voorbeelden hebt om te oefenen. Ik begon met de letters natekenen, wat kaders, banners maken en een quote. Voor beginners is dit boek zeker een aanrader!

handlettering-doe-je-zo

Welke materialen gebruik ik:
Gewapend met het boek ging ik naar een goede kantoor- en schrijfwarenwinkel (De Inktpot in Zwolle) en daar kreeg ik goed advies over welke pennen en papier ik het best kon gebruiken. Het volgende heb ik aangeschaft:

 • Een potlood om eerst te schetsen
 • Een gum
 • Een lineaal om even grote letters te maken
 • Inkt
 • Een kroontjespen
 • Een kalligrafiestift
 • 2 fineliners van Faber-Castell met dikte 0.5 en 0.8. Deze gebruik ik voornamelijk.
 • Een tekenblok met glad papier.

Nu we een aantal weken verder zijn, maak ik steeds meer quotes. Op Instagram volg ik wat inspirerende voorbeelden en is er nu ook een challenge (zoek maar eens op #dutchlettering). Superleuk. Dit nodigt echt uit om aan de slag te gaan. Zoekend op de hashtag vind je veel meer leuke voorbeelden. En oefening (en afkijken) baart kunst, want ik heb al vele quotes gemaakt. Met verschillende pennen. Ook met de kroontjespen en inkt kun je mooie dingen maken.

Wat nu nog op m’n wishlist staat is een paar brushpennen. Ik zie daar ook fantastische voorbeelden van voorbij komen. Om zo mooi vloeiend te schrijven vind ik nog wat lastig. Oefening baart kunst.

Mijn handletteringcreaties:
Vooral de laatste weken heb ik de smaak flink te pakken. Ik doe dus met regelmaat mee aan de #dutchletteringchallenge op Instagram. Elke dag een Engelse of Nederlandse quote zo mooi mogelijk maken en vooral veel verschillende lettertypes, combinaties en pennen oefenen. Hieronder een aantal van mijn creaties:

make-your-own-magic-handlettering pluk-de-dag-handlettering

dream-big-dreams-handlettering

enjoythelittlethings-handlettering

scannen0003

do-more-of-what-makes-you-happy

Oefenen met een kroontjespen:alfabet-letters

Letters & zo
Omdat ik zo enthousiast ben, heb ik een nieuw Instagramaccount aangemaakt om mijn handletteringcreaties te delen en te inspireren: Lettersenzo. Vind je het leuk om meer te zien, volg me dan op dit account :-)

 

 


  13 reacties on “Nieuwe hobby: Handlettering”


  24 januari 2018

  hoi mooi hoor!!


  Garminzmtm

  25 januari 2021

  “Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)


  Vitamixjgj

  13 februari 2021

  from lat. manus – “hand” and scribo – “I write”) ]


  Holographicwwp

  14 februari 2021

  monuments related to deep


  Beacondcx

  23 februari 2021

  Since manuscripts are subject to deterioration


  Vortexaks

  28 februari 2021

  scroll. Go to Code Form


  Scannersvi

  15 maart 2021

  among them acquired “Moral


  Sunburstipe

  16 juli 2021

  bride, Julie d’Angenne.


  Linksysrzn

  19 augustus 2021

  Europe, and in Ancient Russia


  Rubberasb

  25 augustus 2021

  handwritten books were made,


  Interfaceawo

  7 september 2021

  handwritten books were made,


  Mojaveeuf

  6 oktober 2021

  “Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)


  Marshalltmg

  1 maart 2023

  consists of the book itself