DIY: dierenpotjes | Stefanie Jansen
5 maart, 2016

dierenpotjes

Toen Sam en Liv 1 en 3 jaar werden, wilde ik een leuke traktatie maken voor op het kinderdagverblijf. Ze trakteerden op dezelfde dag, want ja, er zit maar twee dagen tussen beide verjaardagen. Ik had mijn oog laten vallen op potjes met een leuk diertje erop. Dat ga ik doen, had ik bedacht. Op dat moment wist ik gelukkig nog niet dat die dierenpotjes me een tijdje later behoorlijk de keel uitkwamen….

Wat heb je nodig:

 • Lege glazen potjes
 • Grondverf
 • Een kwast
 • Spuitverf of verf die je nog in de kast hebt liggen
 • Vernis
 • Sterke lijm (Bisonkit)
 • Plastic diertjes
 • Traktaties voor in de potjes

Zo gezegd, zo gedaan. Het had nog wel wat voeten in de aarde, bleek toen ik de benodigdheden in wilde slaan. Allereerst genoeg potjes. Ik trommelde vriendinnen, collega’s en buren op om potjes te bewaren. Want het ging niet om een handvol, maar om minstens 30 exemplaren. Toen op jacht naar de plastic diertjes. Ik liep stad en land af, nergens diertjes te bekennen. Bij de Action niet, speelgoedwinkels niet. Uiteindelijk vond ik ze bij Zeeman. Die winkel had ik nou net níet gehad. De spuitverf kocht ik bij Action. Vernis had ik nog (gekocht bij Pipoos maar waarschijnlijk ook verkrijgbaar bij Action of een bouwmarkt).

Aan de slag
Eerst was je de potjes en deksels goed af. Om het etiket eraf te krijgen heb ik ze laten weken in water met afwasmiddel. Daarna de deksels in de primer. Een aantal uren goed laten drogen. Vervolgens spuit of schilder je de deksels in de betreffende kleur. Toen ik dit deed was het herfst en koud buiten. Ik klaarde dit klusje in de schuur. Een kleine tip: als je spuitverf gebruikt, doe dit dan bij voorkeur buiten met wat kranten eronder. In een kleine ruimte zorgen die spuitbussent namelijk nogal voor een indringende chemische lucht. Hoef je ook niet happend naar adem naar buiten te stormen zoals ik…

Ik dacht bij de eerste paar deksels en diertjes dat de verf meteen wel zou dekken. Niet dus. Elke keer kwam de datum die op de potjes gedrukt stond tevoorschijn. Ook na de tweede laag. En de derde. En vierde. Je begrijpt, na een paar potjes had ik het wel gezien. Helaas moest ik er toen nog ruim 25. Maar iets anders bedenken was niet aan mij besteed, ik had er nu al zoveel moeite voor gedaan, dan maak ik het ook af. Wat ik wil zeggen: gebruik heel simpel eerst een laagje grondverf.

Goed, als je eenmaal alle diertjes en deksels goed dekkend in de juiste kleur hebt, kun je de dieren op de deksels lijmen. Zorg voor sterke lijm. Ik gebruikte Bisonkit, dit werkte goed. Al waren die ieniminipootjes van die dieren wel wat wankel soms. Stevig aandrukken en lang(!) laten drogen.

Als laatste stap kun je desgewenst nog aflakken met vernis. Dan krijgen de dieren een mooi glanzend laagje en het beschermt de laag verf ook.

Finishing touch
Voor de finishing touch heb ik stylish verantwoorde tags (Hema) met een elastiekje vastgemaakt aan het potje. Waar je natuurlijk gewoon snel op kunt schrijven ‘Hoera … 3 jaar!’ Maar nee, deze perfectionist dacht nog niet genoeg tijd aan de krengen…uh potjes te hebben besteed, dus ik heb ook mijn best gedaan om handlettering wat meer onder de knie te krijgen. Althans, de eerste paar. Na een stuk of 10 had ik het wel gezien.

Traktatie
En natuurlijk de traktatie! Ik deed er spekjes en Celebrations in voor de groep van Liv (inmiddels had ik het idee om verantwoorde havermoutkoekjes te bakken maar laten varen..). De kleine kinderen bij Sam in de groep kregen kleine rijstwafeltjes en dierenkoekjes van Goodies.
Hoewel ik veel leuke reacties kreeg, is het als traktatie meer geschikt voor wat oudere kinderen, met bijvoorbeeld zelfgemaakte popcorn erin. Die diertjes zijn namelijk niet echt kleine-kinderhandjes-proof (lees: met één ruk lagen de diertjes eraf).

Opbergen
De potjes zijn ook erg leuk om wat kleine spulletjes in op te bergen. Aangezien ik er toch genoeg had gemaakt en zelfs over had, heb ik er masking tapes en potloden in gedaan. En staan ze hoog bovenop een kast, buiten handbereik van grijpgrage handjes ;-)

En, heb ik je genoeg afgeschrikt of denk je: ja, laat ik die leuke potjes ook eens maken?

dinopotje

 

IMG_3060

dierenpotjes2


  4 reacties on “DIY: dierenpotjes”

  M.

  23 november 2016

  Hoi.. ik ben de uitdaging ook aangegaan om deze leuke traktatie te maken voor een groep van 25! Heb veel gehad aan je DIY..dank daarvoor! Ik heb de dekseltjes wel eerst ontvet (St Marc), licht opgeschuurd en daarna nog een boterhamzakje over de potjes en het dekseltje er weer opgedraaid zodat je de onderkant/rand van het dekseltje ook mooi geverfd krijgt. 2 lagen spuitgrondverf (spectrum van de Action) en 2 lagen blauwe spuitverf op waterbasis (spectrum Action) en toen was alles mooi gedekt…ik twijfel nog of ik een laag vernis erover heen doe. Ik had ook een Neon roze verf gekocht (action, spectrum)…maar die dekte na 7 lagen!! (ondanks 2 lagen witte primer) nog steeds niet… dit is een spuitverf op basis van nitro – cellulose…denk dat het daar aan ligt….Ik heb toen een andere lichtroze/prinsessen roze spuitbus gekocht (gamma huismerk, zijdeglans extra dekkend)…en na 2 lagen was alles perfect gedekt! Het ziet er fantastisch uit!

  Stefanie

  24 november 2016

  Bedankt voor je reactie en tips! Best een klus he. Die neonroze verf dekte inderdaad heel slecht. Fijn dat het resultaat naar wens was :-)

  Arlene

  7 februari 2018

  Ik vind het een super leuk idee, dacht misschien leuk voor haar 1ste verjaardag maar na jou verhaal twijfel ik…. maar nu zag ik ook kleine badeendjes die blijven misschien wel goed zitten, even kijken met eendje (1 ;p) of dat wat is, misschien pakt de verf daarop wel helemaal niet…. ik ben benieuwd, thnks voor jullie tips!


  evelien

  6 september 2018

  Ik heb een spuitbus gekocht in een hobby winkel voor 6.5 euro, en zonder grondverf dekt de verf na 1 laag :-)